Microsoft en Amazon werken samen om Cortana en Alexa beter te integreren

Amazon Alexa

Amazon en Microsoft gaan samenwerken om voor een betere integratie van hun digitale assistenten Cortana en Alexa. Het idee is dat je via diverse apparaten de assistenten via elkaar kunt aanspreken. Zo kun je via Alexa Cortana gaan gebruiken en andersom.

Gebruik je een apparaat met Alexa, dan kun je volgens The New York Times “Alexa, open Cortana” zeggen. Vervolgens kun je met Cortana gaan praten. Gebruik je Microsofts digitale assistent, dan zeg je “Cortana, open Alexa” om met die van Amazon te praten.

Het meest interessante is dat je hierdoor de wat uniekere aspecten van de twee digitale assistenten kunt gebruiken. Cortana heeft bijvoorbeeld een goede integratie met Microsoft Office, en als Alexa-gebruiker kun je daar dus ook gebruik van gaan maken. Handig als je bijvoorbeeld toegang wilt tot je werkagenda of je e-mail.

Andersom kunnen Cortana-gebruikers nu aan de slag met de vaardigheden van Alexa. Denk bijvoorbeeld aan het besturen van slimme apparaten in je huis of winkelen op Amazon. Daarmee is de stap behoorlijk opvallend, want Microsoft gaat een eigen slimme speaker met Cortana lanceren met Harman Kardon.

Google en Apple

Overigens hint Amazon-directeur Jeff Bezos er op dat als Apple en Google eenzelfde integratie wil, hij dat wil ondersteunen. “Er gaan meerdere succesvolle slimme assistenten zijn, ieder met toegang dit verschillende soorten data en met verschillende vaardigheden. Samen kunnen hun krachten elkaar complimenteren.” En ook Microsoft-CEO Satya Nadella geeft een vergelijkbare hint. “Ik hoop dat ze hierdoor geïnspireerd worden.”

Later dit jaar moeten de nieuwe versies van Cortana en Alexa beschikbaar worden. Dan wordt de integratie dus ook beschikbaar.