Microsoft gaat Elon Musk’s OpenAI helpen bij het beschermen van de wereld tegen AI

Microsoft gaat samenwerken met de nonprofit organisatie van Elon Musk, Peter Thiel en Sam Altman: OpenAI. Deze organisatie is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie de mensheid helpt en niet beschadigd. Microsoft gaat daar nu dus bij helpen, schrijft het bedrijf in een aankondiging.

Net als OpenAI wil Microsoft kunstmatige intelligentie voor iedereen beschikbaar maken. “We zijn blij om aan te kondigen dat we samenwerken met Open AI en ons daarbij richten op het maken van significante contributies om kunstmatige intelligentie verder te helpen, terwijl we ook ons gezamenlijke doel om AI te gebruiken om een aantal van de grootste problemen ter wereld op te lossen verder te helpen”, aldus Microsoft.

OpenAI gebruikt vanaf nu Microsoft Azure, een cloud-gebaseerd besturingssysteem, om hun onderzoek naar deep learning en neurale netwerken uit te voeren. Hierbij draaien ze ook grote AI-experimenten in de cloud. De organisatie van Elon Musk is van plan om duizenden tot tienduizenden van Microsofts virtuele machines te gebruiken.

Meest belangrijk is dat Microsoft Azure open-source-technologieën ondersteund, een cruciaal onderdeel van de missie van OpenAI. Open source is volgens Altman namelijk een manier om ons te beschermen tegen de mogelijkheid van een gecentraliseerde monopolie op kunstmatige intelligentie. Dat zou de mensheid kunnen schaden, mocht het onverantwoord gebruikt worden.

OpenAI

Elon Musk begon OpenAI in december vorig jaar. De stap was niet verrassend, aangezien hij ons al regelmatig heeft gewaarschuwd voor de toenemende (mogelijk negatieve) invloed van kunstmatige intelligentie. Zijn organisatie moet ons echter gaan beschermen tegen die gevaren.

Voornaamste angst van Musk is dat de technologische ontwikkelingen ervoor gaan zorgen dat zijn grootste nachtmerrie waarheid wordt. Hierbij gaat het om killer robots, die dankzij geavanceerde kunstmatige intelligentie soldaten kunnen vervangen. Daardoor zou er op een geheel nieuwe manier oorlog worden gevoerd en daar wordt Musk niet blij van. Hij noemde kunstmatige intelligentie eerder dan ook al “mogelijk gevaarlijker dan kernbommen” en beschreef de zoektocht naar AI als “het oproepen van demonen”. Niet erg geruststellend dus.

OpenAI heeft echter nog een doel: kunstmatige intelligentie voor iedereen beschikbaar maken. In april begonnen ze al een betaversie van OpenAI Gym, waarin ontwikkelaars aan de slag kunnen met hun eigen zelflerende computeralgoritmes om allerlei situaties te benaderen. Opvallend daarbij is dat iedereen met OpenAI aan de slag mag om deep-learning-algoritmes te testen.