Amazon lanceert Netflix-concurrent Amazon Prime in december in Nederland

Amazon lanceert zijn videodienst Amazon Prime Video volgende maand in Nederland. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt via een video van The Grand Tour, de autoshow van de makers van Top Gear. Zij zijn deze maand begonnen en kondigen aan dat hun show vanaf december wereldwijd te zien is via Amazon. Ook in Nederland dus.

Verdere details zijn er overigens niet. Wanneer de dienst precies live gaat bij ons, hoeveel een abonnement gaat kosten en wat er verder te zien is (naast andere Amazon Originals) is onduidelijk. Het lijkt er in ieder geval op dat Amazon dezelfde truc uithaalt als Netflix begin dit jaar: de streamingdienst wereldwijd in de markt zetten met eigen content als belangrijke basis. Amazon Prime heeft echter op dit moment veel minder Originals dan Netflix, dus het is afwachten hoe het bedrijf dit gaat compenseren.

Het gerucht dat Amazon Prime Video naar Nederland komt, ging al langer. Nederlandse mediabedrijven merkten dat een nieuwe speler rechten opkoopt voor films en series. Het leek er zelfs op dat de lancering al voor november gepland stond, tegelijkertijd met de start van The Grand Tour. Het programma begon echter gewoon en is tot nu toe in slechts vijf landen te bekijken. Dat worden er nu in één klap 200.

Prijs

In de VS kost een abonnement om Amazon Prime Video $8,99 (zo’n €8,50). Dat is een dollar minder dat Netflix. Het is afwachten of Amazon in Nederland ook onder de prijs van zijn grootste concurrent gaat zitten.

De dienst is overigens een onderdeel van een veel groter aanbod Amazon-abonnementen. Met Prime krijgen klanten van de webwinkel onder meer gratis bezorging. Daarnaast lanceerde Amazon in de VS onlangs muziekdienst Amazon Music Unlimited, dat voor Prime-klanten goedkoper is. Via deze constructie hoopt Amazon een voordeel te hebben op de concurrentie. In Nederland is Amazon echter (nog) niet actief als webwinkel en heb je dus ook niets aan een Prime-abonnement (in dit geval niet te verwarren met een abonnement op de videodienst).