Microsoft keert terug in smartphone-wereld met opvouwbare Surface Duo

Microsoft Surface Duo

Microsoft introduceerde gisteren allerlei nieuwe hardware tijdens zijn event, maar de grootste verrassing was waarschijnlijk toch wel de smartphone. Ja, dat lees je goed: Microsoft heeft weer een smartphone gemaakt. En niet zomaar eentje. Het gaat om de Surface Duo, die opvouwbaar is en twee schermen heeft.

De Surface Duo is ontworpen om mensen meer te laten doen op kleinere en mobielere apparaten dan een laptop. Laptops, tablets en telefoons zijn volgens Microsoft echter gelimiteerd in wat ze kunnen bereiken, omdat je op een klein scherm moet wisselen tussen apps of zelfs tussen schermen moet wisselen. “Als dat gebeurt, breken we onze focus.”

De nieuwe telefoon moet daar dus verandering in brengen, omdat het twee schermen heeft. Het gaat om twee 5,6 inch-schermen, die samen uitvouwen naar 8,3 inches. Op de schermen kun je verschillende dingen naast elkaar doen. Denk aan het bijhouden van een document op één scherm en het kijk van een video op de andere.

Opvallend is dat het scharnier de schermen behoorlijk ver kan laten draaien. Je kunt één scherm dus achter de ander vouwen, mocht je dat willen. Daardoor is de Duo ook gemakkelijker vast te houden. De telefoon draait op Android, dus je kunt dezelfde apps en diensten gebruiken als op andere smartphones.

Surface Neo

De Surface Duo is echter niet het enige opvouwbare apparaat dat Microsoft onthulde. De Surface Neo is een vergelijkbaar concept, maar dan een tablet. De Neo komt met twee 9 inch-schermen die je samen kunt brengen tot een 13 inch LCD-scherm.

Microsoft Surface Neo

Dit apparaat draait op Windows 10X, een variant van Windows 10 speciaal voor dit soort devices. Daarop kun je werken alsof het een PC is, met productiviteitsapps en een toetsenbord dat je kunt verwijderen. Ook is er ondersteuning voor de Surface Pen en een Bluetooth-muis.

Verdere details over de apparaten – zoals wanneer ze verschijnen en wat ze gaan kosten – zijn er helaas nog niet.