Nieuwe medische app herkent oogziekten bij kinderen vanaf foto’s

Smartphone, medische app, app, kind, foto

Een oogziekte kan moeilijk te herkennen zijn, maar ook een voorbode voor nog veel meer problemen. Daarom is het belangrijk dat je er vroeg bij bent. Een nieuwe smartphone-app kan daarbij helpen. Deze medische app monitort persoonlijke foto’s, om zo oogziekten jaren eerder te herkennen dan artsen, schrijft IEEE Spectrum.

De app gebruikt machine learning om portretten van je kinderen te doorzoeken voor signalen van leukocoria. Daarbij zie je een witte reflectie in het pupil van een oog. Leukocoria lijkt op de rode ogen die je krijgt als je een foto maakt met een flits, maar een rode reflectie is een signaal van een gezond oog. Is de reflectie wit, dan kan dat op een probleem duiden.

Dit kan namelijk duiden op retinoblastoom, wat een soort kinderkanker is in je netvlies. Ook kan het duiden op diverse andere afwijkingen, zoals retinopathie of grauwe staar. Ontdek je de problemen vroeg, dan kun je hier een oog of zelfs een leven mee redden.

Accuraatheid

De app – White Eye Detector – moet daar dus bij helpen. De app doorzoekt alle foto’s op je telefoon, om te zien of er gezichten zijn met leukocoria. Het team ontwikkelde daarvoor een nieuwe set aan convolutionele neurale netwerken, die getraind zijn om leukocoria te detecteren in familiefoto’s van baby’s en kinderen.

Het systeem werd getest aan de hand van 53.000 foto’s van 40 kinderen. De helft van die kinderen heeft gezonde ogen, de andere helft is gediagnostiseerd met een leukocoria-gerelateerde oogziekte. De foto’s van ieder kind waren genomen op andere leeftijden, ergens tussen de geboorte en een paar jaar oud in. Zo kan het systeem ontdekken wanneer de ziekte ontwikkeld is.

In 16 van de 20 gevallen ontdekte de app gemiddeld 1,3 jaar voor de diagnose kwam leukocoria in de foto’s. Onder de groep kinderen met retinoblastoom ontdekte de app leukocoria gemiddeld negen maanden voor de diagnose. Dat is lang genoeg om een oog te kunnen redden.

Meer nut bij kinderen

De software werkt overigens ook voor volwassenen, maar heeft meer nut bij kinderen en baby’s. Zij kunnen immers niet aangeven dat er iets mis is met hun zicht, als ze dat überhaupt doorhebben. Daarnaast komt retinoblastoom alleen voor bij jonge kinderen.

De app kun je overigens al gratis downloaden voor Android en iOS. Omdat de app geen diagnose stelt van medische aandoeningen, is er geen goedkeuring van de overheid nodig om hem op de markt te brengen. De app detecteert dan ook alleen leukocoria in foto’s.

Mocht je de app overigens downloaden en foto’s van je huisdieren scannen, dan is een waarschuwing op zijn plek: leukocoria is normaal bij honden en katten. Er is dus niets mis met je huisdier.

Foto: Shutterstock.com