Microsoft: ‘Nieuwe spraakherkenner luistert net zo goed als mensen’

De huidige spraakherkenningssoftware is nuttig, maar werkt zeker niet altijd even goed. Vaak mist het woorden of verstaat het iets heel anders, wat tot flinke ergernissen kan leiden. Maar Microsoft werkt nu aan een spraakherkenner die woorden net zo goed moet gaan herkennen als een mens, vertellen onderzoekers van het bedrijf in een paper.

De bedoeling is dat de software een tekst tijdens een gesprek tussen twee mensen kan dicteren. Hiervoor maakt het gebruik van een neuraal netwerk om het verband tussen woorden te leggen. Op die manier moet het aantal gemaakte fouten afnemen. Daar is echter wel flink wat rekenkracht voor nodig. Microsoft koppelt daarom meerdere computers aan elkaar.

Volgens Microsoft is de nieuwe spraakherkenningssoftware een “historische prestatie”. Toch kunnen de computers nog niet helemaal foutloos meeschrijven. Zo worden bepaalde woorden in te snel uitgesproken zinnen soms nog steeds verkeerd worden opgeschreven. De computer moet echter net zoveel of minder fouten maken als een mens dat transcribeert.

De software moet uiteindelijk in de virtuele assistent Cortana terecht komen. Microsoft wil hiermee echter ook de toegankelijkheidsfuncties voor slechtziende gebruikers verbeteren.