Problemen bij UWV: Computers crashen dagelijks en info raakt verloren

Bij het UWV loopt het qua technologie niet helemaal op rolletjes. En daarmee druk ik me nog zacht uit. Dat blijkt uit interne stukken in het bezit van NRC. Het programma waarmee ambtenaren contacten met werkzoekenden onderhouden en activiteiten bijhouden heeft al maanden last van hardnekkige storingen. Daardoor zijn er dagelijks crashes en raken medewerkers zelfs informatie kwijt.

Bij drie storingen zijn minimaal 14.000 berichten en rapporteringen van werkzoekenden kwijtgeraakt. De organisatie heeft (soms herhaaldelijk) contact opgenomen met de betrokken klanten, waardoor ze een groot deel van de verloren informatie terugvonden. De problemen hebben volgens een woordvoerder geen gevolgen voor de uitbetalingen van uitkeringen. Ook zouden werkzoekenden geen last van de problemen hebben.

Crash

Die dagelijkse crashes worden veroorzaakt door “fundamentele onvolkomenheden in de ICT bij het UWC”. Gaat er iets kapot, dan krijgen de medewerkers van de directie onder meer het advies minimaal vijftien minuten te wachten voor ze zich weer aanmelden. Op die manier moet voorkomen worden dat het systeem platligt door de grote hoeveelheid medewerkers die zich in willen loggen.

Een ander probleem is dat het systeem, dat SONAR heet, erg traag is. De situatie zou daardoor “soms onwerkbaar en frustrerend” zijn. “We weten, afgezien van de verstoringen van de laatste weken, hoe vaak jullie moeten worstelen met de systemen om het werk te kunnen doen”, zegt de directie van het UWV in een e-mail naar de betrokken medewerkers. Een oplossing is er voorlopig echter niet. De directie schat namelijk dat het tot volgend jaar gaat duren voor alle problemen opgelost zijn.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken stuurde vorige maand een verbeterplan naar de Tweede Kamer. Daarin staat dat het UWV nog tot 2020 nodig heeft om alle problemen structureel op te lossen. De situatie zou “op termijn mogelijk onbeheersbaar” worden, omdat het ICT-landschap van de organisatie “complex en verouderd” is. Niet alleen is dit vervelend voor het UWV en haar klanten, maar het kan ook leiden tot vertraagde invoer van politiek gewenste beleidswijzigingen.