Microsoft wil Cortana en chatbots centraal stellen in ons leven

Microsoft wil slimme bots een veel prominentere rol geven in ons leven, zodat ze steeds beter kunnen samenwerken met jouw persoonlijke assistent. Wat wij gaan of kunnen zeggen moet centraal gaan staan in hoe we omgaan met apparaten. Volgens Microsoft worden bots de nieuwe apps en worden digitale assistenten de nieuwe ‘meta apps’.

Het bedrijf zet natuurlijk al in op een persoonlijke assistent: Cortana. Die staat niet alleen centraal bij Windows 10, maar moet ook het aanspreekpunt worden in je auto en op smartphones. Het bedrijf wil Cortana flink gaan uitbreiden door het naar andere diensten te brengen, zoals Skype en Xbox, en slimmer te laten reageren op jouw gedrag. Daarmee moet Cortana een soort tussenschakel worden voor al je apparaten. Door jou beter te leren kennen, kan het bijvoorbeeld andere bots de opdracht geven om taken uit te voeren.

Microsoft deed de aankondigen op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Build. Om Cortana centraal te laten stellen in jouw leven, dient het apparaat dus ‘goed’ geprogrammeerd te worden, maar het moet ook met andere bots kunnen communiceren. Dat dat niet zo makkelijk is, bleek deze week al. Het bedrijf lanceerde de slimme twitterbot Tay.ai, die leert van zijn gebruikers. Tay werd echter alweer vrij snel offline gehaald, omdat mensen hem aanleerden racistisch te zijn. Dat wil Microsoft in de toekomst voorkomen.

Daarom presenteerde het bedrijf het Bot Framework, waarmee ontwikkelaars zelf chatbots kunnen bouwen, die gebruik maken van kunstmatige intelligentie-technieken. Deze bots kunnen ook samenwerken met andere diensten, zoals Skype, Slack, e-mail en Telegram. Ook Cortana zelf is wat slimmer geworden: zo werkt de assistent nu bijvoorbeeld met Microsoft’s maildienst Outlook en kan het beter overweg met je persoonlijke agenda.