‘Microsoft wil PC’s slimme apparaten laten aansturen met HomeHub’

Microsoft wil de concurrentie aangaan met Amazon Echo. Dit doen ze onder meer door deze herfst een eigen slimme speaker te lanceren, maar volgens The Verge ook door van de PC een hub te maken. Iedere computer met Windows 10 moet dankzij het zogenaamde HomeHub straks slimme apparaten in huis kunnen gaan besturen.

HomeHub is een omgeving op je computer waarmee je familie gedeelde toegang heeft tot kalenders, applicaties en een nieuw welkomstscherm. Maar het zou ook slimme apparaten als Philips Hue, Nest en SmartThings gaan ondersteunen. Daardoor kun je met Windows 10 je slimme apparaten aansturen en managen.

Dat aansturen doe je door commando’s te sturen via Cortana, de spraakassistent van Microsoft. Daardoor werkt het ongeveer hetzelfde als een Amazon Echo, maar hoef je geen apart apparaat in huis te halen. Wel moet de PC een update krijgen. Daarvoor werkt Microsoft samen met fabrikanten als HP en Lenovo.

HomeHub Microsoft

De bedoeling is dat de nieuw ontwikkelde hardware rond de kerst in nieuwe computers zit. Die computers worden wakker als je tegen Cortana praat en hebben het nieuwe welkomstscherm.

Welkomstscherm

Dat scherm is overigens ook een vrij grote toevoeging aan Windows 10. Hierbij zit een digitaal prikbord dat altijd aan staat, waarop families to-do-lijsten, kalenders en notities kunnen gebruiken. Ook krijg je gedeelde desktops en kun je gemakkelijker gaan bellen. Die update moet in september al verschijnen.

Bij die update zit ook direct de ondersteuning voor de eerder genoemde slimme apparaten, evenals verbeteringen aan Cortana. Hoewel het nu nog om geruchten gaat, zegt The Verge te weten dat de aankondiging op 23 mei komt. Dan houdt Microsoft een speciaal evenement in Shanghai, waar het “de wereld gaat tonen wat de volgende stap is”.