Microsoft wil Windows 10 uitrusten met biometrische beveiliging

Microsoft is bezig om biometrische beveiliging te integreren in haar diensten binnen het nieuwe besturingssysteem Windows 10. Zouden we op termijn Outlook kunnen openen via een vingerafdruk of een irisscanner?

Tijdens de Stanford Cybersecurity top heeft Microsoft bekend gemaakt dat Windows 10 de nieuwe versie van de Fast Identification Online (FIDO) dienst zal gaan ondersteunen. FIDO maakt het hardwarefabrikanten mogelijk om hun producten uit te rusten met extra beveilingsopties via biometrische systemen van derde partijen.

Zo kunnen hardwarefabrikanten ervoor kiezen om gebruikers niet langer meer met een wachtwoord te laten aanmelden, maar via bijvoorbeeld een irisscanner of een vingerafdruk. Deze beveilingsopties zouden betrouwbaarder moeten zijn dan het traditionele wachtwoord.

In tegenstelling tot bestaande vingerafdrukscanners is FIDO zo ontworpen dat het wachtwoorden kan vervangen. De huidige scanners dienen voornamelijk als extra beveiligingsmiddel. Met FIDO zou het mogelijk zijn om sneller in te loggen en zullen de diensten beter beveiligd zijn. Dustin Ingalls van Microsoft geeft aan dat dergelijke biometrische beveilingsopties een van de top prioriteiten van Microsoft is.

FIDO ondersteunt enkele van ’s wereld grootste bedrijven in het bankwezen en de tech-industrie, waaronder Microsoft, Google, PayPal en de Bank of America. Het systeem is ontworpen om via biometrische gegevens in te kunnen loggen via irisscanners en vingerafdrukscanners. Hiermee wordt de persoonlijke toegang extra beschermd en is de kans kleiner dat iemand anders toegang heeft tot bepaalde diensten en ruimtes.

FIDO’s nieuwste versie is afgelopen januari gelanceerd, maar de versie waar Microsoft op wacht moet nog uitkomen. Een lanceringsdatum is vooralsnog onbekend.