Microsoft lanceert uitgeklede versie van Windows voor het onderwijs: Windows 10 S

Microsoft komt met een uitgeklede versie van Windows 10 die speciaal is bedoeld voor het onderwijs. Deze versie van Windows heet Windows 10 S, waarbij de S staat voor simplicity, secure en superior performance. Volgens Microsoft verwijst de S echter ook naar de soul van Windows.

Windows 10 S is in de basis een volledige versie van Windows waarin alle onderdelen zitten die binnen het onderwijs nodig zijn. De grootste beperking is dat software enkel kan worden geïnstalleerd via de Windows Store. Dit geeft Microsoft meer controle over wat er gebeurt op de apparaten en het verhoogt de veiligheid.

Concurrentie voor Chrome OS

Met Windows 10 S probeert Microsoft duidelijk de concurrentie aan te gaan met de Chromebooks van Google, die draaien op Chrome OS. Chromebooks zijn erg populair in het onderwijs, omdat ze goedkoop en simpel zijn en daarnaast zijn uitgerust met speciale beheerfunctionaliteiten voor scholen.

Microsoft heeft geprobeerd om die voordelen van Chrome OS onderdeel te maken van Windows 10 S. Je kunt op een simpele manier heel veel apparaten installeren of instellingen centraal aanpassen. Het is mogelijk om zelf een browser te kiezen uit de Windows Store, het gebruik van Edge is niet verplicht. Dit in tegenstelling tot Chromebooks, waar de enige browser Chrome is.

Microsoft benadrukt daarnaast dat Windows 10 S makkelijk kan samenwerken met bijvoorbeeld mixed-reality-brillen en speelgoed waarmee kinderen kunnen leren programmeren.

Microsoft Surface Laptop

Samen met de hardwarepartners heeft Microsoft speciale laptops en tablets ontwikkeld voor in het onderwijs ontwikkeld die draaien op Windows 10 S. Deze apparaten beginnen volgens Microsoft al bij 189 dollar, waarmee duidelijk wordt dat Microsoft ook qua prijs wil concurreren met Chromebooks.

Daarnaast heeft Microsoft een speciale Microsoft Surface Laptop aangekondigd die draait op Windows 10 S. De laptop is dun en heeft een touchscreen met een doorsnede van 13.5 inch. In tegenstelling tot de Surface Book kun je het scherm niet losmaken van het toetsenbord.

De accu van de Surface Laptop gaat volgens Microsoft maximaal 14,5 uur mee. Hij zal verkrijgbaar zijn met verschillende processoren en SSD’s en in vier kleuren. De goedkoopste versie gaat 999 dollar kosten, de Nederlandse prijs is nog niet bekend gemaakt.

Windows 10 S komt daarnaast gratis beschikbaar voor scholen die nu al Windows 10 Pro gebruiken. Tot slot krijgen scholen gratis toegang tot Office 365 en zit bij Windows 10 S-apparaten een jaar lang gratis toegang tot Minecraft: Education Edition.

Windows RT

Het is niet de eerste keer dat Microsoft met een uitgeklede versie van Windows komt, waar je niet zomaar apps op kunt installeren. Met de introductie van Windows 8, kwam Microsoft ook met Windows RT. Deze versie van het besturingssysteem draaide op een goedkopere versie van de Microsoft Surface. De beperkte interface (met een desktop waar je nauwelijks iets mee kon) en mogelijkheden om applicaties te installeren, zorgden in de praktijk echter voor verwarring.

Windows RT was geen succes en na de eerste Microsoft Surface RT is het techbedrijf dan ook gestopt met deze versie van Windows. Met Microsoft 10 S probeert Microsoft duidelijker te zijn in de mogelijkheden, maar is het besturingssysteem ook heel duidelijk ontworpen voor een specifieke doel: gebruik in het onderwijs.