Microsoft gaat strijd aan met Google’s Chrome OS met Windows 10 Cloud

Google heeft met haar Chrome OS goud in handen. Het systeem wordt immers gebruikt op haar Chromebooks, die ze vervolgens veelvuldig verkopen binnen onder meer het onderwijs. Microsoft wil duidelijk ook zoiets, want ze zouden werken aan een concurrent voor het systeem. Het zogenaamde Windows 10 Cloud moet een lichtgewicht versie zijn van Windows 10. En de eerste screenshots zijn al uitgelekt.

Volgens Windows Blog Italia, die ook de uitgelekte beelden heeft, moet Windows 10 Cloud op goedkope computers gaan draaien. Daarmee wil Microsoft zich net als Google gaan richten op het onderwijs en de zakelijke markt.

Voordeel van dit soort computers is dat ze behoorlijk goedkoop zijn, en dat maakt ze vooral voor de educatieve sector erg interessant. Scholen hebben immers vaak weinig geld en lopen bovendien het risico dat een kind per ongeluk drinken over het toetsenbord gooit – om maar wat te noemen. Een computer moeten vervangen mag dus ook niet al te duur zijn.

Weinig verschillen

Zoals gezegd zijn de eerste screenshots uitgelekt. Interessant is dat er vrij weinig verschillen te herkennen zijn tussen de Cloud-versie en de originele Windows 10. De interface ziet er vrijwel exact hetzelfde uit.

Windows 10 Cloud

Overigens zullen niet alle programma’s werken met Windows 10 Cloud. Volgens ZDNet draaien er alleen universele apps uit de Windows Store op het besturingssysteem. Qua uiterlijk zullen de apps er daarentegen wel hetzelfde uitzien. In de screenshots zien we in ieder geval Slack en Evernote langskomen, wat voor zakelijke gebruikers goed nieuws is.

Wanneer Windows 10 Cloud precies verschijnt, is officieel nog niet bekend. De kans bestaat echter dat het tijdens de Creators Update voor Windows 10 onthuld wordt. Die update moet in april verschijnen.

Windows 10 Cloud