Privacybewustwording: Ik ga de Note To Self-challenge aan

Privacy Paradox

Steeds meer internetgebruikers willen controle over hun persoonlijke informatie. Waar gaat het heen, wie kan het zien en waar wordt het opgeslagen? Als we er zoveel zorgen om maken, waarom lezen we dan nooit de algemene voorwaarden van een website en blijven we maar op ‘accepteren’ klikken: experts noemen dit de ‘Privacy Paradox’.

Om dit probleem op te lossen, heeft het Amerikaanse radiostation WNYC een project opgezet om je in vijf dagen bewust te maken van je privacy op het internet. Door middel van podcasts krijg je opdrachten die je op weg helpen met je privacy online.

Opdrachten

De podcastreeks Note To Self: The Privacy Paradox start vandaag, maandag 6 februari, en wanneer je je aanmeldt voor de dagelijkse nieuwsbrief, krijg je vijf dagen lang een opdracht in je mailbox in de vorm van een podcast.

De opdrachten hebben elke dag een ander thema en experts en ervaringsdeskundigen lichten de thema’s toe. De eerste opdracht gaat over wat je telefoon weet van jou en wat je hier aan kunt doen. Veiligheidstechnoloog en programmeur Bruce Schneier geeft in deze podcast een tour door je mobiele telefoon en laat zien/horen welke metadata wordt gedeeld en met wie.

Instagram

Ik ga zelf voor Numrush (en stiekem ook voor mezelf) de Note To Self-challenge aan en voer elke dag de desbetreffende opdracht uit. Dit is te volgen via ons Instagram-account: ik zal elke dag via een Instagram Story laten zien wat de opdracht is en doe verslag van de uitkomsten. Wil jij dat niet missen? Volg dan Numrush op Instagram en natuurlijk op alle andere social-media-kanalen!