De nieuwe Xbox wordt een beest dat moet zorgen voor de vetste graphics ooit

Microsoft heeft vandaag meer details bekend gemaakt over Project Scorpio, de nieuwste Xbox. Het gaat vooral om technische details, die ons vertellen wat we straks kunnen verwachten van de game-ervaring. Helaas heb ik wel direct slecht nieuws voor je: de console wordt pas in de herfst verwacht.

Nu kan ik je gaan vervelen met allerlei nummertjes over het aantal teraflops en processors. Maar wat we vooral willen weten is: hoeveel beter is hij dan de Xbox One? En die vraag kan nu worden beantwoordt: Veel beter.

De CPU is ongeveer 30 procent sneller en (veel belangrijker) de GPU is 4,6 keer krachtiger. En dat betekent dat het apparaat uiteindelijk een stuk meer aankan. De verwachting is dus dat de graphics en gameplay nog beter worden dan ze al zijn.

Beter dan de PS4 Pro

Verder heeft Project Scorpio meer werkgeheugen dan de Xbox One. In totaal is er 4 GB nodig om het systeem zelf te laten draaien, maar daarnaast houd je nog 8 GB over voor het gamen zelf. Dat is 5 GB meer dan bij de Xbox One. Gevolg? Het renderen van indrukwekkende graphics gaat behoorlijk snel.

En dat moet ook wel, want Microsoft wil een 4K-resolutie mogelijk gaan maken. Tijdens een demo zag Eurogamer al hoe Forza Motorsport op het apparaat gedraaid werd met de instellingen van de Xbox One. Daarbij behaalde het 60 frames per seconde, en had het nog veel meer in zich. Overigens hoef je niet per se een 4K-televisie te hebben om gebruik te maken van Project Scorpio. Microsoft zegt zich ook te richten op een gewone HD-resolutie, waar de tv’s die de mensen nu thuis hebben gebruik van maken.

Volgens Eurogamer is Project Scorpio beter dan de PlayStation 4 Pro, die op zichzelf al een behoorlijk krachtige machine is. Nadeel is natuurlijk dat hij waarschijnlijk ook een stuk duurder is. Want hoe beter het apparaat, hoe meer je er voor betaalt. Microsoft zou zelfs het woord ‘premium’ gebruikt hebben, wat vooral betekent dat het heel erg duur is. Dus begin maar vast met sparen.

Backwards compatible

Verder biedt de nieuwe Xbox er ook betere mogelijkheden om screenshots te maken. Je kunt door je plaatjes heen scannen tot op de frame nauwkeurig, waardoor je precies het screenshot wat je wil kunt uitkiezen.

Qua opslag verandert er overigens niets. De Scorpio krijgt een harde schijf van 1 TB, wat hetzelfde is als bij de Xbox One. Gelukkig is dit behoorlijk wat opslag, dus waarschijnlijk zul je er geen last van hebben. Daarnaast heb ik nog ander goed nieuws: de Scorpio laat je ook de games van de Xbox One en zelfs Xbox 360-games spelen. Je hoeft dus niet weer helemaal overnieuw te beginnen met je game-collectie.

Wanneer we de Scorpio precies op de markt gaan zien, is nog niet duidelijk. Naar verwachting is dat deze herfst. Wat hij gaat kosten, weten we ook nog niet, maar reken op een stevig prijskaartje.