Ook Amerikaanse voetbalclubs nemen esporters in dienst

Hier in Nederland nemen steeds meer voetbalclubs hun eigen esporter aan. Het begon met PSV, nu komt er binnenkort een officiële competitie. Maar ook aan de andere kant van de oceaan wordt er inmiddels interesse getoond in esporters bij voetbalclubs. De club van New York heeft nu ook zo iemand aangenomen.

Het gaat om Christopher Holly, de eerste Major League Sports-speler. Holly moet vanaf nu de club New York City FC gaan vertegenwoordigen tijdens de FIFA-toernooien. En dat zal hij waarschijnlijk best goed doen. Hij speelt namelijk al twaalf jaar lang (een vorm van) FIFA op de PlayStation. Daarnaast is hij zo goed dat hij afgelopen december nog de beste FIFA Ultimate Team-player ter wereld was. Nederland krijgt dus flink wat concurrentie bij toekomstige internationale toernooien.

Holly zelf is in ieder geval blij met de positie. “Het is een eer om NYCFC te vertegenwoordigen. Het is een ontzettend grote kans, ik ben heel enthousiast en kijk uit naar de toekomst”, vertelt hij. “Ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren, dus toen de club contact met me opnam was ik geschokt. Nu kijk ik er heel erg naar uit.”

Promotie

Voor de eigenaar van de voetbalclub van New York is overigens niet de eerste esporter. De eigenaar van deze voetbalclub is ook de eigenaar van Manchester City, die vorig jaar zijn eerste esporter aannam. Voornaamste reden is dat esports gebruikt kunnen worden voor promotie en op de lange termijn geld op kunnen halen.

In de VS is die promotie nog veel belangrijker in Nederland. Waar we hier vrij veel aandacht besteden aan voetbal, kijkt Amerika vooral naar American Football. Voetbal krijgt daar lang niet zoveel aandacht als hier. Dus voor de Major League Soccer, de Amerikaanse variant van de Eredivisie, is aandacht dus ontzettend belangrijk. Door een esporter aan te nemen komen er mogelijk meer gamers en wordt er mogelijk meer aandacht besteed aan de gehele sport.