Miljoenenboete voor Apple wegens onbruikbare iPhones met onofficiële schermen

iPhone X Apple, iPhones

De Australische rechter heeft Apple een boete van 9 miljoen Australische dollar (ongeveer 5,7 miljoen euro) opgelegd. Reden is dat het bedrijf iPhones met schermen van externe partijen onbruikbaar maakte. Dat meldt Reuters.

In april werd iOS 11.3 voor iPhones uitgebracht. Na de update reageerden sommige iPhones die met een scherm van externe partijen waren gerepareerd niet meer op aanrakingen. Het probleem deed zich in ieder geval bij 275 klanten voor. Apple weigerde het probleem op te lossen, omdat de telefoons buiten hen om gerepareerd waren.

De Australian Competitor and Consumer Commission (ACCC) spande daarop een rechtszaak aan. De marktwaakhond zei tijdens de zaak dat de garantie in Australië niet komt te vervallen als een telefoon door een externe partij gerepareerd is. Daar was de rechter het mee eens.

Compensatie

De getroffen klanten krijgen een compensatie van Apple. Wat dat precies inhoud, is onduidelijk. De fabrikant heeft op het moment 5.000 iPhone-bezitters benaderd. Ook is iOS 11.3.1 uitgebracht. Sommige telefoons met het probleem werken daardoor nu wel weer.