RIVM: ‘VR en 3D-printen zijn mogelijk schadelijk voor volksgezondheid’

Virtual reality, VR

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen nieuwe technologieën zoals virtual reality en 3D-printen in de toekomst mogelijk voor gezondheidsproblemen zorgen. Dat stelt het RIVM in het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning.

Het RIVM keek in het rapport onder meer naar ontwikkelingen waarvan we de gevolgen nu nog niet goed kunnen overzien. Volgens het rapport is het “voorspelbaar” dat we psychische en lichamelijke problemen kunnen krijgen als we langdurig in een virtuele werkelijkheid verblijven.

Ook 3D-printen heeft mogelijk een nadelig effect. Het RIVM stelt dat de kwaliteitscontrole op producten lastiger wordt als je ze thuis uitprint. Daarnaast kunnen er giftige stoffen vrijkomen bij het smelten van grondstoffen in 3D-printers.

Voordelen

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel. Technologie kan namelijk ook veel voor de volksgezondheid betekenen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe behandelmethodes, al zijn die vaak wel duur. Volgens het RIVM wordt er in 2040 ruim vier keer meer uitgegeven aan de behandeling van kanker dan in 2015.

Verder kunnen nieuwe technieken er ook toe leiden dat er steeds vaker zorg bij patiënten thuis wordt verleend in plaats van in het ziekenhuis.

Gezond

Overigens gaat het verder wel goed met onze volksgezondheid. Zo worden we steeds ouder en voelen de meeste mensen zich gezond.