Minder winst voor Google in tweede kwartaal na boete EU

Google Chrome smartphone

Google kreeg vorige week een recordboete van de Europese Unie wegens machtsmisbruik met Android. Dat heeft flinke invloed gehad op de winst in het tweede kwartaal van moederbedrijf Alphabet, zo blijkt uit de kwartaalcijfers (pdf). Het bedrijf zette in het vorige kwartaal namelijk al geld apart voor de boete.

De winst kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2,8 miljard dollar. Als het bedrijf geen boete had gekregen, was de winst op 8,3 miljard dollar uitgekomen, tegenover 6,3 miljard dollar een jaar eerder.

In het afgelopen kwartaal kwam het netto-inkomen uit op 3,2 miljard dollar, tegenover 3,5 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Advertenties

Ondertussen doen de advertenties van Alphabet het nog steeds goed. Die waren namelijk goed voor een groot deel van de omzet van de zoekgigant. De omzet kwam uit op 32,6 miljard dollar, 26 procent meer dan in 2017. De omzet van Google zelf kwam uit op 23 miljard dollar, wat bijna 5 miljard dollar is dan een jaar eerder. Oorzaak zijn de advertenties op YouTube en mobiel.