‘Nieuwe Xbox van Microsoft kan alleen maar games streamen’

Xbox One X

Volgens anonieme bronnen werkt Microsoft niet aan een, maar aan twee nieuwe spelcomputers. Eentje moet de traditionele opvolger van de Xbox One worden, de ander is bedoeld om games te streamen vanuit de cloud. Dat meldt Thurott. De beide spelcomputers worden ontwikkeld onder de naam Scarlett.

Het idee van de tweede spelcomputer is dat hij minder duur wordt. Een deel van de games wordt namelijk afgespeeld op de console zelf, het andere deel draait op een externe cloudserver. Daardoor is minder hardware nodig.

Nadeel is echter dat je altijd toegang tot een cloudstreamingdienst van Microsoft moet hebben. Volgens de bronnen werkt het bedrijf aan de dienst, die nu Scarlett Cloud genoemd wordt. Gebruikers moeten mogelijk maandelijks betalen om games te mogen spelen. Daardoor wordt het gebruik van de console dus weer duurder.

Veel gamers zullen bovendien vraagtekens zetten bij een dergelijk console, vanwege vertraging via streaming. Microsoft zou hier echter een oplossing voor hebben gemaakt. Het console krijgt namelijk een stuk hardware wat zich alleen maar bezig houdt met de input van je controller, het verwerken van beelden en het opmerken van botsingen.

Xbox One-opvolger

De opvolger van de Xbox One krijgt wel krachtige hardware en wordt duurder dan de cloudversie. Deze variant krijgt bovendien alle benodigdheden om games lokaal af te spelen, wat huidige spelcomputers ook doen.

Overigens worden alle spellen voor de twee consoles ook beschikbaar voor beide consoles. Je hoeft ze dus niet beide te hebben om bepaalde games te kunnen spelen.

De bronnen stellen dat de consoles in 2020 op de markt verschijnen.