Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil een smartphone op de fiets verbieden. In een brief (pdf) aan de Tweede Kamer schrijft ze dat ze is begonnen aan een wet daarvoor. Schultz wil dat mensen hun touchscreen niet meer mogen aanraken op de fiets. Het gebruik van een telefoon in een daarvoor bestemde houder aan het stuur wordt dan ook verboden.
De Fietsersbond zegt niets te zien in een smartphoneverbod op de fiets. De wet zou volgens de bond niet te handhaven zijn. Daarom ziet de organisatie liever een verplichte ‘mobiliteitsmodus’ voor smartphones. Bij zo’n technologische oplossing moeten er geen berichten meer binnenkomen als de smartphone zich sneller verplaatst dan het tempo van een voetganger.
Veilig Verkeer Nederland pleitte eerder al voor automobilisten een soortgelijke mobiliteitsmodus. Eind november zei minister Schultz ook het gebruik van een smartphone in de auto te willen verbieden. Het vasthouden van een telefoon in de hand tijdens het autorijden is al verboden. Een soortgelijk verbod voor fietsers gaat volgens de Fietserbond niet werken. “Ook in de auto wordt nog regelmatig niet handsfree gebeld en geappt, waardoor de verkeersveiligheid in het geding is”, schrijft de organisatie.
Campagnes
In mei 2015 stuurde minister Schultz een brief aan de Tweede Kamer (pdf) waarin ze juist schreef niets te zien in een verbod op smartphones op de fiets. Volgens de minister was destijds niets bekend over de effectiviteit en de handhaving van een verbod in andere landen. “Ik ben geen voorstander van regelgeving die niet of erg moeilijk handhaafbaar is”, schreef ze. “[Ik zie] dan ook geen aanleiding om onze regelgeving te veranderen.”
In plaats daarvan wilde Schultz inzetten op campagnes die bewustzijn moeten vergroten. Maar een woordvoerder van het ministerie zei in mei 2016 tegen RTL Nieuws dat die campagnes er niet voor zorgen dat minder mensen op de fiets een smartphone gebruiken. Daarom zei minister Schultz te willen onderzoeken of een smartphone op de fiets verboden kan worden.
Schultz laat momenteel een onderzoek uitvoeren naar fietsers die op de spoedeisende hulp zijn beland. Zij hoopt dat uit het onderzoek ook blijkt welke rol de smartphone bij die ongevallen heeft gespeeld.