Ministeries verhogen beveiliging websites en servers na hackpogingen

Twee ministeries hebben de beveiliging van hun websites en servers verhoogd. Het gaat om het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Dat meldt Nu.nl. Afgelopen vrijdag werden meer hackpogingen dan normaal waargenomen, wat aanleiding was voor de aanscherping van de veiligheid.

Het verhoogde aantal hackpogingen volgde een dag na het nieuws dat de AIVD een tijdlang de Russische hackergroep Cozy Bear bespioneerde. De inlichtingendienst zorgde daarmee voor cruciaal bewijs omtrent de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. De informatie die de AIVD leverde aan de Amerikanen, was de aanleiding voor de FBI om een onderzoek te starten naar de rol van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen.

Sleepwet

Het AD zegt, dat Rutte dit nieuws aangreep om een lans te breken voor de ‘sleepwet’, oftewel de Wiv (Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten). Deze wet geeft de AIVD ruime bevoegdheden om burgers die niet onder verdenking staan van een misdrijf, af te luisteren.

Volgens een woordvoerder van de ministeries is er nog niets aan de hand: “Er is echter geen concrete dreiging en ook geen sprake van een DDoS-aanval. We verhogen de beveiliging voor de zekerheid.” Of andere ministeries ook te maken hebben gehad met meer cyberaanvallen dan normaal, is nog niet bekend.

De foto bij dit artikel is door Vysotsky beschikbaar gesteld onder Creative Commons licentie CC BY-SA 4.0