MIT maakt gloeilamp energiezuiniger dan LED-verlichting

Onderzoekers van MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben een gloeilamp zo weten aan te passen dat deze energiezuiniger is dan standaard LED-verlichting. Door de gloeidraad te voorzien van een speciale laag wordt er energie hergebruikt die normaal verloren gaat.

De Europese Unie heeft al diverse maatregelen getroffen om het gebruik van de gloeilamp terug te dringen en vanaf 1 september 2016 wordt de verkoop van gloeilampen verboden. Veel mensen missen echter gele tint van gloeilampen. MIT heeft wellicht een oplossing gevonden.

Door gebruik te maken van een kristalachtige laag zijn de wetenschappers erin geslaagd om energie te besparen die meestal verloren gaat in de vorm van warmte. De wetenschappers noemen de methoden het “recyclen van licht”, aangezien de restenergie nu opnieuw in licht omgezet wordt. De laag is overigens transparant waardoor de lichtsterkte er niet slechter van wordt.

Gloeilampen zijn in vergelijking met andere verlichting erg energieverspillend: ze zetten maar 5 procent van de energie die ze gebruiken om in licht. LED-verlichting zet 14 procent van de energie om in licht. De wetenschappers denken dat de nieuwe gloeilamp 40 procent kan gaan halen, een grote verbetering.

Het product dat nu ontwikkeld is, is slechts een prototype. Dit proof-of-concept is bedoeld om aan te tonen wat er mogelijk is op dit gebied, maar we gaan de techniek niet binnenkort terugzien in lampen die we daadwerkelijk kunnen kopen.