MIT maakt herprogrammeerbare inkt die van kleur kan veranderen

MIT-herprogrammeerbare-inkt

Stel je voor: je kijkt naar je schoenen en besluit dat je vandaag zin hebt in een andere kleur dan ze zijn. Nieuwe inkt van MIT moet exact dat mogelijk maken. Een team van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) heeft namelijk herprogrammeerbare inkt gemaakt, die van kleur kan veranderen.

De inkt van CSAIL is geïnspireerd op een kameleon, die ook van kleur kan veranderen. De inkt, genaamd PhotoChromeleon, kan van kleur veranderen als je er UV-licht of andere zichtbare lichtbronnen op schijnt.

Het systeem gebruikt een mix van fotochrome kleurstoffen, die je op het oppervlak van ieder object kunt spuiten om het van kleur te laten veranderen. Dat proces kun je bovendien terugdraaien en voor altijd blijven herhalen. Je kunt dus zeggen dat je schoenen vandaag rood zijn, morgen blauw en overmorgen weer rood (of geel, of groen, of paars).

De kleur blijft in ieder geval zitten tot je deze aanpast, ook als je het in natuurlijke omgevingen gebruikt. En je kunt PhotoChromeleon gebruiken om alles aan te passen wat je wil. Van een telefoonhoesje tot een auto, van schoenen tot je voordeur.

De inkt

Het team heeft de inkt gemaakt door fotochrome kleurstoffen cyaan, magenta en geel (CMY) te mixen in een enkele, verspuitbare oplossing. Daardoor hoef je dus niet met 3D-printers of andere grote oplossingen aan de slag.

Door drie verschillende soorten licht met verschillende golflengtes te gebruiken, kan iedere primaire kleur aangepast worden. Gebruik je blauw licht, dan wordt dit voornamelijk opgenomen door de gele inkt en uitgeschakeld. Dan blijven magenta en cyaan over, waardoor de inkt blauw lijkt. Gebruik je groen licht, dan neemt magenta het op en vormen geel en cyaan samen een groene kleur.

Het gebruik is dan ook eenvoudig. Voorzie een object van de oplossing, plaats het in een doos met een projector en UV-licht. Het UV-licht zorgt ervoor dat de kleuren van transparant naar een volledige verzadiging gaat, en de projector draait die verzadiging terug waar nodig. Als de kleuren geactiveerd zijn, verschijnt er een patroon.

Ontwerpen maken

Het leuke is dat je hiermee alles kunt maken wat je wil. Een zebrapatroon op je schoenen is dus geen probleem, maar je kunt ook complete landschappen maken.

Om dit makkelijker te maken heeft MIT een interface gemaakt, waarmee ontwerpen en patronen automatisch verwerkt worden voor de gewenste items. Upload je blueprint en het programma zorgt ervoor dat alles op de goede plek komt.

Het proces neemt 15 tot 40 minuten in beslag, afhankelijk van de vorm en de oriëntatie van het object. De patronen kun je – als je dat wil – later weer verwijderen. Nu is het dus vooral de vraag wanneer de inkt klaar is voor de markt!