MIT-onderzoekers geven ons opnieuw een blik in de toekomst via Minority Report

Minority Report

Hoe ziet de wereld er over de 50 jaar uit? Daar kun je uren over fantaseren, maar een realistische beeld schetsen is ongelofelijk lastig. Mede daarom hebben de makers van de kersverse televisieserie Minority Report, die vannacht op de Amerikaanse zender FOX van start ging, onderzoekers van de universiteit MIT gevraagd om dit beeld voor hen te schetsen.

Minority Report is een vervolg op de film uit 2002 (zonder Tom Cruise), waarbij het concept van het voorspellen van misdaad is gebruikt in een crimeserie. Voor de film werden onderzoekers van onder meer MIT gevraagd om te helpen met het schetsen van het toekomstbeeld. Ze ontwikkelden toen onder meer de bekende computerinterface waarbij Tom Cruise met  handbewegingen een computerprojectie midden in de ruimte kon bedienen.

Veel technologische toepassingen uit de filmversie van Minority Report zijn inmiddels (deels) werkelijkheid geworden. Je kunt een computer bedienen met handbewegingen, drones vliegen inmiddels rond en op een specifieke persoon gerichte advertentie kennen we ook.

Wat hebben de onderzoekers voor de televisieserie bedacht (en zouden we dus zomaar in het echt eens kunnen gaan zien over een jaar of tien)? Advertenties die zijn toegespitst op gedrag en emotie van een persoon, een Skype-achtige videobelfunctionaliteit met hologrammen en dieren die op afstand kunnen worden bestuurd dankzij implantaten. Daarnaast dragen karakters in Minority Reports contactlenzen die zowel augmented reality-toepassingen hebben, als kunnen filmen.

Fast Company sprak met de onderzoekers over hoe ze deze ideeën hebben bedacht en hoe realistisch ze zijn. We hoeven nu alleen nog maar de nodige jaren te wachten, totdat we artikelen kunnen schrijven over hoe het in Minority Report geschetste toekomstbeeld voor een groot deel werkelijkheid is geworden.

Of Minority Report ook in Nederland op tv gaat komen is niet bekend.