De ultieme wearable: Trillende schoenen die werken als navigatiesysteem


Als je denkt dat het allemaal niet ‘slimmer’ kan, hou je dan vast: Dhairya Dand van MIT Media Lab heeft slimme zooltjes ontwikkeld die jou helpen om door de stad te navigeren zonder dat je je mobiel of een plattegrond hoeft te raadplegen.

Hoewel het geen schoenen zijn noemt Dand ze ‘SuperShoes’, en dat is geen gekke naam voor deze slimme zooltjes. Voorzien van een microcontroller, Bluetooth en zogenaamde ‘vibrotactile ticklers’ toveren deze flexibele siliconen zooltjes werkelijk iedere schoen om in een heus navigatiesysteem.

Eenmaal geïnstalleerd zijn de SuperShoes door middel van Bluetooth verbonden aan een bijbehorende app op je smartphone, genaamd Shoe Central. Door middel van GPS data kan Shoe Central jou overal naar toe begeleiden door kleine trillingen te versturen naar je voeten wanneer je links of rechts af moet slaan.

w640

Ook zou de applicatie volgens Dand in staat zijn na verloop van tijd bepaalde patronen te herkennen. Door kleine kietelingen bij je tenen kan de schoen bepaalde routes voorstellen die je misschien leuk vindt, of je naar locaties in de buurt begeleiden waar je wellicht naar toe zou willen.

Een leuke en handige manier om te navigeren zonder dat je constant op je mobiel moet kijken waar je bent. Zo zie je nog eens wat van je omgeving terwijl je onderweg bent naar je bestemming. Ook de kans om tegen andere voetgangers of obstakels te lopen wordt hierdoor een stuk kleiner! Of de zooltjes ook geschikt zijn voor mensen met gevoelige voeten is echter wel de vraag..

supershoes-0

Hoewel het allemaal heel innovatief en vernieuwend klinkt zijn de SuperShoes niet de eerste slimme schoenen op de markt. Een paar maanden geleden lanceerde het bedrijf Lechal al een vergelijkbare technologie, die zich in eerste instantie voornamelijk richtten op slechtzienden. Naast navigatie zijn deze slimme schoenen en zooltje ook voorzien van stappenteller, fitness tracker en calorieën-meter. Wat dat betreft moet MIT nog wel aan het een en ander werken wil het met een uniek en nieuw product verschijnen.