Mitsubishi toont conceptauto die de bestuurder continu in de gaten houdt

Mitsubishi eX Concept

Mitsubishi toont op de Tokyo Motor Show later deze maand twee conceptauto’s met de nieuwste snufjes. Zo kun je bij de ene bepaalde functies bedienen door je hand te bewegen en projecteert de andere informatie via augmented reality op de vooruit. De autofabrikant heeft de ontwerpen getoond van de EMIRAI 3 xDAS en de eX Concept.

Mitsubishi EMIRAI 3 xDAS

De EMIRAI 3 xDAS is de meest futuristische van de twee. Hij heeft onder meer de mogelijkheid om bijvoorbeeld de temperatuur in de auto of het volume van de muziek te regelen zonder een knop of scherm aan te raken, maar enkel door je handen te bewegen. Daarnaast bevat hij een scherm in het blikveld van de bestuurder waarop 3D-afbeeldingen kunnen worden getoond.

De auto controleert via een camera welke kant de bestuurder opkijkt en assisteert hem op basis daarvan (bijvoorbeeld als er iets buiten zijn blikveld gebeurt). Ook wordt zijn hartslag gemonitord en wordt data over de fysieke toestand van de bestuurder vergeleken met het verleden, om bijvoorbeeld een ruststop te adviseren als dat nodig is.

Mitsubishi eX Concept

De eX Concept is een concept van een model dat daadwerkelijk volgend jaar op de markt moet komen. Hij kan onder meer navigatie-instructies, verkeersborden en de afstand tot andere auto’s weergeven op de vooruit. Daarnaast zit in het midden van het dashboard zit een ‘Information Display’, dat volgens het bedrijf dankzij kunstmatige intelligentie tips kan geven op basis van de interesses van de bestuurder. De auto rijdt op twee elektromotoren die alle vier de wielen aandrijven.

Beide conceptauto’s hebben camera’s die de spiegels vervangen De beelden worden niet weergegeven op de vooruit, maar op schermen op logische plekken: links en rechts van het stuur voor de zijspiegels en op de plek van de achterkijkspiegel.