De motor van de toekomst lijkt volgens BMW op die uit de film Tron

BMW bestaat dit jaar 100 jaar. Om dat te vieren lanceert het bedrijf verschillende conceptmodellen onder de naam ‘The Next 100 Years’. Zo stelden ze al deze indrukwekkende zelfrijdende auto voor. Nu werd ook de BMW Motorrad Vision Next 100 voorgesteld: een motor die zo slim en veilig is dat een helm overbodig wordt.

Auto’s worden steeds slimmer om zo ongevallen te vermijden. Motorfietsen blijven hier echter nog wat achter en worden er dus niet veiliger op. Hier wil BMW nu verandering in brengen met de Motorrad Vision Next 100. De motor zal niet langer afhankelijk zijn van het evenwichtsgevoel van de bestuurder, maar meet de weg die je neemt om zo bijvoorbeeld automatisch te slalommen door het verkeer. Daarbij anticipeert de motor op aankomend gevaar dat de bestuurder niet meteen ziet.


bmw-motorrad-vision-next-100-bril

Geen helm of dashboard, maar wel een speciale bril

Naast de helm, maakt de Motorrad ook het dashboard overbodig. Alle nodige informatie krijg je te zien via een speciale bril die doet denken aan Google Glass. Je lederen motorpak mag je ook in de kast laten hangen, BMW gaat namelijk een speciaal pak maken met verschillende sensoren in die de ideale temperatuur voor de rijder houdt en je helpt navigeren en manoeuvreren via trillingen rond je ledematen.

Tron Legacy

De motorfiets zal net zoals zijn 4-wielige variant volledig elektrisch aangevoerd worden. Daarbij heeft hij ook een strakke futuristische styling die doet denken aan de motorfietsen in Tron een sciencefiction film uit 1982. Deze motorfietsen rijden echter even snel als de snelheid van het lucht, een snelheid die de Motorrad (net) niet zal halen.

Tron-Legacy-Motorfiets

De Motorrad Vision Next 100 is een zeer veelbelovend project en zal de wegen weer een stukje veiliger maken. Het blijft momenteel echter een concept, dus zullen we nog even moeten wachten om een testritje te maken.