Muzikanten in actie tegen Amerikaanse copyrightwet

Een groep van 180 muzikanten, waaronder Taylor Swift en Paul McCartney, heeft een petitie getekend waarin ze eisen dat Amerikaanse copyrightwetten worden veranderd. Dat meldt Billboard. Volgens de artiesten is de huidige wet uit 1998 inmiddels verouderd en hebben diensten zoals YouTube hierdoor jarenlang vrij spel gehad om hun muziek zonder toestemming over te nemen.

De Digital Millennium Copyright Act (DMCA) steekt volgens de muzikanten verkeerd in elkaar. Wordt er een muzieknummer op YouTube gezet, dan is het aan de artiest om bezwaar te maken en dit te laten verwijderen. Daarbij wordt YouTube op geen enkele manier aansprakelijk gesteld, zolang ze maar meer werken bij verwijderverzoeken.

Het zou YouTube een voordeelspositie geven bij onderhandelingen met muzieklabels. Het bedrijf weet immers dat als er geen deal wordt gemaakt, er nog steeds veel muziek is die de bedrijven nog offline moeten laten halen. De artiesten eisen daarom dat YouTube zelf verantwoordelijkheid neemt bij het weghalen van muziek.

Eerder dit jaar mengden muzikanten zich al in een vergelijkbaar debat, door in april een petitie te tekenen. De timing ervang is sowieso opmerkelijk, want de petitie komt net op het moment dat YouTube met grote muzieklabels nieuwe overeenkomsten moeten afsluiten.

In Amerika is er wel vaker ophef over wetten die dankzij het internet en technologie zijn verouderd. Zo heeft de Amerikaanse patentwet ertoe geleid dat patenttrollen techbedrijven aanklagen, omdat ze recht zeggen te hebben op zeer algemene technologieën.