Naast de like-duim, kun je met emoties gaan reageren op Facebook

Een hartje, een lachende smiley, een huilende smiley, een verbaasde smiley en een boze smiley. Samen met de al bestaande like-duim zijn dat de vijf emoties waarmee je kunt gaan reageren op een Facebook-post. Het is misschien wel de meest besproken verandering ooit voor Facebook en nu gaat het dan toch echt gebeuren.

In de aanloop naar de verandering werd al vaak geroepen dat Facebook moet een ‘dislike’-button zou komen, maar Facebook heeft uiteindelijk niet voor een duimpje naar beneden gekozen. Wel biedt het sociale netwerk binnenkort de mogelijkheid om dus met een andere, meer passende emotie, te reageren op bijvoorbeeld een negatief bericht.

Facebook Reactions

Facebook heeft deze Reactions de afgelopen tijd getest onder gebruikers en Chris Cox, chief product officer, bevestigt nu tegenover Bloomberg Business dat ze wereldwijd uitgerold gaan worden gedurende de komende weken. Bij de test werd nog één extra smiley getest, de yay, maar die is uiteindelijk geschrapt omdat niet iedereen er dezelfde betekenis aan gaf.

De verandering gaat er voor zorgen dat het nog makkelijker wordt om een simpele emotionele reactie op een post achter te laten. Tijdens de testperiode vonden de aanslagen in Parijs plaats. Chris Cox zegt daarover: “Het voelde anders om Facebook die dag te gebruiken.”

Daarnaast geeft het Facebook extra informatie, die de algoritmes goed kunnen gebruiken. Hoe denken mensen over bepaalde zaken of gebeurtenissen? Erg waardevolle informatie…