Grootste telecomprovider Indonesië blokkeert Netflix

Een kleine tegenslag voor Netflix in zijn poging tot wereldheerschappij: in Indonesië kunnen veel mensen de dienst niet meer gebruiken. De grootste telecomprovider van het land, het staatsbedrijf PT Telkom Indonesia, blokkeert de dienst namelijk, omdat het geen vergunning zou hebben om content aan te bieden in het land. Daarnaast bevat de dienst films en series met geweld en pornografie, aldus de provider. Dat meldt The Wall Street Journal.

Eerder deze week had Netflix te horen gekregen dat, om te blijven opereren in Indonesië, het moet gaan voldoen aan de wet. Daarvoor zou de dienst een lokaal kantoor moeten openen, Indonesisch personeel in dienst moeten nemen en belasting moeten gaan betalen in het land. Zolang het bedrijf dat niet doet is de dienst niet meer beschikbaar in Indonesië.

Voor Netflix is het slecht nieuws, begin deze maand lanceerde het bedrijf zijn dienst namelijk in alle landen waar het nog niet actief was. Daar kunnen inwoners voortaan een abonnement nemen en krijgen zij toegang tot de hele collectie series en films waarvan Netflix zelf de rechten bezit. Alleen in Syrië, De Krim en Noord-Korea hebben ze nog geen Netflix omdat Amerikaanse bedrijven daar geen zaken mogen doen en ook Chinezen hebben nog geen toegang.

Volgens PT Telkom Indonesia heeft Netflix op dit moment nog niet veel gebruikers en blokkeert het de dienst daarom nu al. Zodra Netflix aan de wetgeving in het land voldoet wordt de blokkade opgeheven. Een VPN-verbinding of proxyserver gebruiken is voor Indiërs geen optie, want die blokkeert Netflix sinds kort.