Nanoleaf Bloom: slimme lamp zonder dat er een app aan te pas komt

Geen oogstrelend ontwerp, geen gelikte app of supersnelle wi-fi verbinding. Maar de Nanoleaf Bloom is misschien wel de slimste lamp van het moment en is – niet verrassend – een instant hit op Kickstarter.

Wat maakt een slimme lamp nu echt slim? Als we kijken naar de huidige generatie lampen van merken als Philips, Samsung, Belkin of LG bekruipt je al snel het gevoel dat een verbinding met je wi-fi, kleuren en dimmen via je smartphone het wel zo’n beetje is.

6d09f87f0d0f3508fd6b515ea036b992_large

Dat kan dan zo zijn, wat mij betreft is de Nanoleaf Bloom pas écht een slimme lamp. Dat begint al bij zijn design, dat er misschien niet oogstrelend uitziet, maar wel ont-zet-tend slim is. De LED lamp is namelijk van de grond af opnieuw ontworpen zodat hij meer licht geeft tegen minder warmte en dus minder energieverbruik.

En waar zijn slimme collega’s alleen te schakelen zijn via een app, heeft de Nanoleaf een ingebouwde microprocessor die commando’s via je ouderwetsche lichtknop kan onthouden en zo is te dimmen. Schakel de lamp in en wanneer de gewenste sterkte is bereikt, klik je simpelweg even het licht uit en direct weer aan.

Zoveel slimmigheid en een energiebesparing in één lamp moet haast wel een stevig investering betekenen. Dat valt wel mee: met een prijskaartje van $40 is de Nanoleaf slechts een tientje duurder dan de eerder deze week aangekondigde Philips Hue Lux.

Interesse? Sla dan snel je slag op Kickstarter, waar de lamp al lang en breed voorbij hun gewenste doelstelling zijn.

En terecht.