Nanorobots: een nieuwe manier van genezing

Eenvoudig gezegd zijn de drie meest voor de hand liggende manieren om ziekte te genezen opereren, behandeling door middel van medicijnen of bestraling (radiotherapie). De eerste twee werden al gebruikt in het oude Egypte, radiotherapie daarentegen werd pas in 1899 voor het eerst toegepast. Het lijkt er nu op dat er een nieuw tijdperk aankomt met betrekking tot de geneeskunde. Wetenschappers aan de universiteit van San Diego zijn momenteel namelijk bezig met het ontwikkelen van een microscopische vorm: zogenoemde nanorobots, geprint met een zeer precieze 3d-printer, die de andere twee vormen op den duur zouden kunnen vervangen.

De wetenschappers hebben miniscule robotvissen gemaakt, die dunner zijn dan een mensenhaar en giftige stoffen in het menselijk lichaam kunnen opsporen om ze vervolgens te verwijderen. Ook kunnen de nanorobots in worden gezet om medicijnen in het lichaam doelgericht af te leveren. Ze kunnen zich voortbewegen doordat bij de vissen zijn namelijk kleine deeltjes van platina in de staarten toegevoegd die reageren op waterstofperoxide. De vissen zijn ook magnetisch bestuurbaar, door een metalen onderdeel dat aan de kop is toegevoegd.

3D‐Printed Artificial Microfish

Het idee is dus dat de nanorobots in het lichaam gestopt worden en het probleemgebied opsporen en aanpakken. Dit is een eenvoudigere vorm van genezing dan opereren omdat het minder impact op de patiënt heeft. Ook werken de robots gerichter dan medicijnen of bestraling. Zo kunnen ze ingezet worden om kwaadaardige tumorcellen te bestrijden, door alleen de aangetaste gebieden te behandelen en gezond weefsel in tact te laten.

Om de nanorobots te testen kregen zij een antistof tegen het gif van bijen toegediend. Al voortbewegend in een vloeistof die bloed moest voorstellen begonnen de vissen te gloeien wanneer zij in contact stonden met het gif zodat de onderzoekers zagen waar de vissen zich in het lichaam bevonden. Door de zwemmende beweging van de vissen waren deze in staat het gif op te vangen en te verwijderen. De vissen kunnen dus ingezet worden voor zowel het opsporen van gif in het lichaam en als verspreiders van een tegengif. In de toekomst willen de onderzoekers de microvissen gebruiken om medicijnen op specifieke plaatsen of bij specifieke organen af te leveren. Dat laten de onderzoekers van de universiteit van San Diego weten.

Er werd al enige tijd gewerkt aan nanorobots die taken kunnen uitvoeren in het menselijk lichaam. Volgens nieuw onderzoek zijn de microvissen beter dan hun voorgangers omdat ze een complexere vorm hebben. De vissen zijn 0,12 milliliter lang en 0,03 millimeter dik. Op dit moment zijn de vissen nog een proof-of-concept. Dat betekent dat de werking ervan bewezen is, maar ze voorlopig nog niet buiten het laboratorium gebruikt worden.