NASA-astronaut showt HoloLens in ruimtestation ISS

Dat de astronauten van NASA niet gek zijn van allerlei gadgets wisten we al. Astronaut Scott Kelly, die op dit moment in het International Space Station (ISS) zit, stuurde afgelopen weekend een tweet waarin hij laat zien dat de HoloLens in ieder geval geen stof zit te verzamelen.

NASA wil de HoloLens ook inzetten om Mars te verkennen. Mashable schreef in 2015 al over Project Sidekick, waarbij de AR-bril op twee manieren in het ISS werd ingezet. In combinatie met een skypeverbinding konden astronatuen makkelijker aanwijzigingen krijgen van het grondpersoneel. Met een andere functie konden de astronauten de augmented reality-toepassingen gebruiken om lagen met informatie over objecten te zien.

In samenwerking met Microsoft ontwikkelde NASA vorig jaar OnSight. Daarmee kunnen wetenschappers individueel of gezamenlijk door middel van augmented reality virtueel aanwezig zijn op de rode planeet, vanuit een veilig kantoor op onze eigen planeet. De data die de wetenschappers te zien krijgen, is verzameld door de marsrover Curiosity.

Astronaut Kelly wil waarschijnlijk nog even genieten van zijn gadget voordat hij er afscheid van moet nemen. Samen met de Rus Mikhail Kornienko vormt hij namelijk het duo voor de One-Year Mission. Normaal duurt een NASA-missie ongeveer zes maanden, maar door een jaar lang (350 dagen) aanwezig te zijn in het ruimtestation, wil NASA meer data verzamelen onder andere hoe het lichaam op deze duur reageert. Dat is interessant als NASA in de toekomst daadwerkelijk voet op Mars wil zetten, want zo’n missie zal rond de 30 maanden duren.