‘Wereldwijde internettoegang op dit tempo pas in 2042’

De hele wereld is pas in 2042 verbonden met het internet. Dat schrijft de Alliance for Affordable Internet in een onderzoek dat zij gisteren publiceerden. De alliantie verwees daarbij ook naar een onlangs verschenen rapport van de Verenigde Naties (pdf), waarin het zich ten doel stelt om de hele wereld in 2020 te voorzien van internet.

Volgens de alliantie hebben op dit moment nog vier miljard mensen geen toegang tot het internet. Als de huidige voortgang zo doorgaat, is in 2020 slechts 53 procent van de wereld verbonden met het internet. In de armste landen van de wereld zal slechts 16 procent verbonden zijn. Dat is nog lang niet de doelstelling die de Verenigde Naties heeft gesteld, stelt de alliantie.

Volgens het 2015-2016 Affordability Report is de hoge prijs de grootste barrière voor het gebruik van internet. Een van de doelen van de Verenigde Naties is om internettoegang niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar ook betaalbaar te maken. Dat is het geval als de kosten minder dan 5 procent van het inkomen bedraagt. Van de 51 landen die in het onderzoek worden bekeken, halen 26 landen deze grens niet.

Volgens de Verenigde Naties gaat het 450 miljard kosten om de resterende 1,5 miljard mensen te voorzien van internet. Om wereldwijde internettoegang te halen, is het volgens de A4IA nodig dat overheden en bedrijven zorgen voor een goed concurrerende markt, zodat de prijzen laag zijn. De alliantie wil dat de lat hoger gelegd wordt door te streven naar 1GB aan internet voor 2 procent of minder van het maandelijkse inkomen. Tot slot moeten overheden subsidies of gratis internet aanbied om ervoor te zorgen dat bepaalde groepen niet achterblijven. Dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is, bewijst India bijvoorbeeld al.