NASA stuurt tweet de ruimte in om veertigste verjaardag van de Voyager te vieren

Voyager

Het was gisteren precies veertig jaar geleden dat de Voyager 1 vanaf Cape Canaveral de ruimte in gestuurd werd. Zestien dagen eerder werd zijn tweelingbroertje Voyager 2 gelanceerd. En na al die jaren sturen de twee ruimteschepen nog steeds foto’s naar de aarde. Reden voor een feestje dus, en NASA vierde deze dag door een tweet de ruimte in te sturen.

De Voyager-ruimteschepen werden in eerste instantie de ruimte in gestuurd om Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus te bestuderen. Die missie rondden de twee schepen in 1989 af en sindsdien onderzoeken ze de rest van het heelal. Ons zonnestelsel hebben ze inmiddels al verlaten, maar we krijgen nog steeds beelden te zien die ze terugsturen.

Om de veertigste verjaardag van de Voyager 1 te vieren, heeft NASA tweets en andere berichten op sociale media met de hashtag #MessageToVoyager verzameld. De winnende tweet werd voorgelezen door William Shatner (oftewel Captain James Kirk van de Starship Enterprise) en de ruimte in gestuurd.

Uiteindelijk won Oliver Jenkins, die op Twitter berichten schrijft op het account @Asperger_Nerd. Zijn bericht is als volgt: “We offer friendship across the stars. You are not alone.” (“Wij bieden vriendschap vanaf de andere kant van de sterren. Je bent niet alleen.”).

Golden Record

De tweet is nu samen met de zogenaamde “Golden Record” in de ruimte met de Voyager 1. De Golden Record is een 12 inch plaat met een gouden kleur. Daarop staan beelden en geluiden van het leven op aarde, evenals een welkomsbericht van de mensen. De tweet wordt niet op de plaat zelf gezet, maar staat wel op de Voyager 1.

Wat er precies op de Golden Record staat, is niet bekend. Wel weten we dat er een kleurenspectrum op staat, evenals een diagram van een foetus en foto’s van het Great Barrier Reef in Australië. Daarnaast staan er “Hartelijke groeten aan het Universum”-berichten op in talen vanuit de gehele wereld.

De hoop is natuurlijk dat het ruimteschip ooit buitenaards leven gaat vinden, de berichten aflevert en dat we een reactie krijgen. En laten we nu maar hopen dat de aliens onze tweets leuk vinden.

Golden Record Voyager