NASA vraagt het internet om een robot te ontwerpen

Ruimtebedrijf NASA is van plan om een robot naar het International Space Station (ISS) te sturen. Wat voor robot dat wordt? Daar mag het internet over gaan beslissen. NASA heeft namelijk een wedstrijd opgezet, waarin iedereen de kans krijgt om de ruimterobot te ontwerpen. De robot moet werkende astronauten filmen, inspecties uitvoeren en kleine objecten rondtillen.

De ruimtevaartorganisatie heeft voor de wedstrijd een opdracht uitgezet op Freelancer.com. Daar kan iedereen een eigen ontwerp insturen, dat hierdoor automatisch meedingt naar de hoofdprijs. Iedere deelnemer moet een illustratie en meerdere omschrijvingen meesturen om een kans te maken.

De crowdsource-website bestaat natuurlijk al wat langer, maar ruimtebedrijven zoals NASA maken er zelden gebruik van om een nieuwe robot te laten bouwen. Door dit nu wel te doen, is NASA ineens een stuk progressiever wat betreft crowdsourcing. Overigens wordt de wedstrijd ook als een gewone opdracht behandeld: iedere inzending die wordt goedgekeurd, krijgt 10 dollar uitbetaald. Stuur je alles goed in, dan krijg je zelfs 100 dollar.

Heel veel is dat trouwens niet. Het lijkt er op dat NASA flink hoopt te besparen, door het design in een wedstrijd te maken.

Overigens heeft NASA het internet niet echt nodig om een robot te laten bouwen. Afgelopen week lazen we nog over een slimme ballonrobot van het ruimtebedrijf, die ideaal is voor slechte weersomstandigheden en moeilijk bewandelbare planeten.