‘Tweederde Android-telefoons kwetsbaar door Linux-bug’

Een bug in Linux zorgt voor grootschalige problemen bij pc’s, servers en ook Android-telefoons. In 2012 is er een kwetsbaarheid in de kernel (de kern van het besturingssysteem) terechtgekomen, waardoor aanvallers volledige toegang kunnen krijgen tot een apparaat. Sinds de introductie van het lek zouden er naar schatting tientallen miljoenen apparaten zijn gebaseerd op deze Linux-versie. Maar liefst tweederde van alle Android-apparaten zou kwetsbaar zijn.

Het is op dit moment nog een potentieel probleem. Onderzoeker Perception Point ontdekte het beveiligingslek, maar stelt dat er naar hun weten nog geen misbruik van is gemaakt. Dat zou in de toekomst echter wel kunnen gebeuren.

Een beveiligingsupdate lost het probleem in Linux op, maar deze moet wel op de getroffen apparaten worden geïnstalleerd. Bij computers vereist dat wat werk van de hardwarebezitters, maar op Android is het helemaal lastig. Telefoonfabrikanten zijn zelf verantwoordelijk voor het uitbrengen van updates, waardoor iedere fabrikant voor ieder getroffen toestel een nieuwe softwareversie moet uitbrengen. Sommige bedrijven doen daar vrij lang over.

Het is daarom een race tegen de klok. Brengen alle fabrikanten eerst een bugfix-update uit? Of zal er voor die tijd misbruik worden gemaakt van het lek door hackers, zodat ze kunnen inbreken op Android-apparaten? En hoe lang duurt het totdat alle getroffen computers de patch hebben geïnstalleerd?