Navigatieplatform Waze gaat data delen met lokale overheden

Waze

Populaire navigatiedienst Waze gaat data delen met lokale overheden om verkeerssituaties te verbeteren. Dat maakt het bedrijf eind vorige week bekend.

De komende maanden zal Waze, tegenwoordig onderdeel van Google, data gaan uitwisselen met lokale overheden van onder andere Rio de Janeiro, Barcelona, Jakarta, Tel Aviv, Boston, Los Angeles en New York.

Als onderdeel van het project “Connected Citizens” zal Waze hun verkeersdata real-time gaan delen – uiteraard geanonimiseerd) – met betrokken afdelingen van deze gemeentes. Zij geven op hun beurt weer inzage in data als sensoren in het wegdek, geplande wegwerkzaamheden en andere gegevens.

We delen uiteraard niets persoonlijk. We delen niet waar onze gebruikers zich bevinden en zeker niet waar zij zijn.

Di-Ann Eisnor, verantwoordelijk voor de groei van de dienst, benadrukt dat de samenwerking alleen zal gaan om publieke data, zoals ongelukken, files of wegafsluitingen.

Eisnor haast zich ook om te melden dat de informatie niet verkocht wordt, maar vrij wordt uitgewisseld. Logisch, want eerdere – betaalde – samenwerkingen tussen TomTom en politie zorgde indertijd voor een storm aan kritiek.

Een grote aanjager voor de samenwerking was de orkaan Sandy, die in 2012 over de Verenigde Staten raasde. In de nasleep van de orkaan raakte de diverse betrokken partijen met elkaar in gesprek.

Connected Citizens is de uitkomst van twee jaar overleg, maar moet een belangrijke stap voorwaarts betekenen voor stadsplanners.