NBA stapt in eSports en start NBA 2K eLeague

Waar wij in Nederland sinds deze week de E-Divisie van de Eredivisie hebben, krijgen ze in de VS de NBA 2K eLeague van de NBA. De Amerikaanse basketbalcompetitie is de eerste professionele sportcompetitie in de VS die in eSports stapt.

De NBA 2K eLeague start met acht tot twaalf clubs die een eigen team eSporters hebben. Welke clubs dat zijn, is nog niet bekend, maar het is wel de bedoeling dat alle 30 clubs uiteindelijk mee gaan doen. Elk team bestaat op zijn beurt weer uit vijf spelers, waarmee de uiteindelijke omvang van de NBA 2K eLeague erg fors is.

Online en op tv

Samen met american football en honkbal, is basketbal dé volksport in grote delen van de VS. En de game NBA 2K is te vergelijken met een game als FIFA voor voetbal. In dat opzicht kun je de eLeague dus goed vergelijken met de E-Divisie hier. Al is het natuurlijk wel Amerika, dus uiteindelijk zal alles in de praktijk groter en spectaculairder zijn dan bij ons.

Zo zullen de eSports-wedstrijden flink worden gepromoot rond de uitzendingen van ‘echte’ NBA-wedstrijden op televisie. Sterker nog: de bedoeling is om (delen van) de NBA 2K eLeague ook echt op tv uit te zenden en niet enkel online.

Het duurt nog wel even voordat we ook daadwerkelijk kunnen kijken, want de plannen zijn om pas in 2018 te starten met de NBA 2K eLeague. Er zijn overigens nu al wel grote toernooien in de game NBA 2K. Daarin wordt een kwart miljoen aan prijzengeld uitgedeeld. De bedoeling is dat in de eLeague ook om een dergelijke prijzenpot wordt gestreden.

In onze podcast Rush Talk sprak ik deze week kenner Ward Geene over hoe eSports steeds meer mainstream wordt, mede dankzij dit soort competities.