Nederland is koploper op het gebied van de in- en uitstroom van data. Dat is een van de conclusies van McKinsey Global Institute (MGI) in een onderzoek naar de globalisering van economie (pdf). Volgens het rapport is Nederland de grootste hub voor Europees dataverkeer. Op dat gebied worden we gevolgd door Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De Verenigde Staten staan op de zevende plaats.
Als naast datastromen ook het de impact van het verkeer van goederen, diensten, mensen en geld meegenomen wordt, staat Nederland op de tweede plaats, na Singapore. Daarna volgen de Verenigde Staten, Duitsland en Ierland.
Het MGI concludeert ook dat data- en informatieverkeer voor het eerst meer economische waarde creëert dan de stroom van goederen. De economische impact van dataverkeer zorgt volgens het MGI met name voor een toename in productiviteit.
Sinds 2005 is het informatie- en dataverkeer wereldwijd 45 keer zo groot geworden. MGI verwacht dat het dataverkeer de komende vijf jaar nog negen keer groter wordt. De toegankelijkheid van internet zorgt ervoor dat de internationale handel toeneemt, waardoor bedrijven makkelijker wereldwijd kunnen uitbreiden naar potentiële klanten. In het rapport staat dat dankzij eBay, Amazon, Facebook en Alibaba kleine bedrijven ‘micro-multinationals’ worden. Die internationale handel draagt bij aan wereldwijde economische groei.