‘Nederlanders gebruiken mobiel internet vaker in het buitenland’

De kosten voor mobiel internet in het buitenland dalen gestaag – en dat heeft ertoe geleid dat we ook steeds vaker tijdens onze vakanties durven te internetten. Grote telecomproviders bevestigen dat tegenover de NOS. Bij T-Mobile wordt er gemiddeld 18 MB per persoon meer gebruikt binnen andere EU-landen dan het jaar ervoor. Andere providers durven geen precieze statistieken te delen.

Internetroaming was vroeger verdraaid duur. Voor een enkele MB kon je meerdere euro’s kwijt zijn, waardoor een paar keer WhatsAppen ineens een kostbare handeling werd. De EU wil op termijn deze hoge roamingkosten schrappen binnen Europa. Hierdoor zou je tijdens een vakantie zonder extra kosten vanaf de camping kunnen internetten.

Dat duurt alleen nog even – roamingkosten zullen op z’n vroegst pas in 2017 verdwijnen. In de tussentijd zien we de kosten echter wel continu dalen. In 2014 werden kosten voor roaming gehalveerd, waarna de tarieven continu naar beneden gingen. Het compleet afschaffen van de roamingkosten is helaas al meerdere keren uitgesteld.

Bundels

Sommige providers proberen alvast in te spelen op de plannen door steeds aantrekkelijkere EU-bundels aan te bieden. Bij T-Mobile gaan ze nog een stap verder en krijgen abonnees standaard de mogelijkheid om 250MB van je bundel binnen de EU te gebruiken zonder extra kosten.

In veel andere landen gaan providers al een stap verder en zijn er providers bij wie het al mogelijk is om je complete databundel in de EU op te pakken. Helaas hebben wij daar als Nederlander vrij weinig aan.