Onderzoeksbureau Multiscope heeft onderzoek gedaan door mensen vragen te stellen over virtual reality. Wat blijkt? Nederlanders hebben hoge verwachtingen van de virtual reality-brillen die dit jaar moeten verschijnen.
In het onderzoek ondervroeg Multiscope 1.002 Nederlanders over VR. Daaruit bleek dat één op de tien Nederlanders al eens een VR-bril heeft geprobeerd en maar liefst één op de drie interesse heeft in een dergelijke bril. Dit komt voornamelijk door de toepassingen die mogelijk zijn op het gebied van films, series, documentaires en gaming.
Maar wat misschien nog wel het opmerkelijkste is, is het feit dat driekwart van de ondervraagden bekend was met het concept virtual reality. Zij hadden al eens eerder gehoord over brillen als Googles Cardboard, de Oculus Rift of de Samsung Gear VR.
Op dit moment beschikt 1 procent van de Nederlanders over een virtual reality-bril, niet geheel onlogisch aangezien de meeste pas later dit jaar verschijnen. Recent werd bijvoorbeeld de prijs van de Rift bekend gemaakt. Deze bril gaat 700 euro kosten voor Europeanen en de eerste exemplaren worden in maart verzonden.
Maar Nederlanders zien de bril niet alleen als toffe gadget. Ook bij medische toepassingen (30 procent) en het overwinnen van angsten (25 procent) denken Nederlanders dat VR een rol kan gaan spelen. Overigens komt men vaak in aanraking met VR-games, 44 procent geeft aan dat ze VR hebben geprobeerd in combinatie met een virtual reality-game. Negen op de tien mensen zijn positief over hun (eerste) ervaring met VR.
Waarvoor gaan Nederlanders een VR-bril kopen?
Multiscope meldt dat Nederlanders het meeste uitkijken naar VR-films, series en documentaires (53 procent). Kort daarop volgen VR-games (50 procent), een stad virtueel bezoeken (25 procent), TV-kijken (22 procent) en gevaarlijke sporten (21 procent). Ondervraagden verwachten dat aan het eind van 2017 één op de vijf Nederlanders een VR-bril in huis heeft.