Nederlandse organisaties uiten zorgen over netneutraliteit VS tegenover FCC

In Amerika is behoorlijk wat te doen om netneutraliteit. De FCC, onder leiding van voorzitter Ajit Pai, versoepelt de regels hierover namelijk. Tot onvrede van diverse grote techbedrijven, maar ook ondernemingen en organisaties buiten de Verenigde Staten. Onder meer de Nederlandse organisaties Bits of Freedom, TheNextWeb.com en StartPage.com hebben in een open brief hun zorgen geuit.

In mei dit jaar stemde de FCC voor het afschaffen van Title II. Deze regelgeving bepaalt dat al het verkeer op het internet gelijkwaardig moet worden behandeld. Daardoor mogen providers geen diensten, apps en websites voortrekken in ruil voor geld. De kwaliteit van de verbinding mag ook niet aangepast worden en legale content mag niet geblokkeerd worden. Daardoor kost streamen via Netflix voor jou net zoveel als het versturen van een berichtje.

In een open brief uitten ruim driehonderd organisaties en ondernemingen dus hun zorgen. Volgens de bedrijven kan het terugdraaien van netneutraliteit leiden tot “aanzienlijke sociale en economische schade”. Logisch, want als providers opeens apps en websites kunnen blokkeren of voortrekken, dan heeft dit ook gevolgen voor de diensten buiten de VS. Dat zou volgens de organisaties economieën verwoesten, het internet fragmenteren en “de ziel uit het internet halen”.

Niet zomaar weg

Volgens Pai wordt er echter minder geïnvesteerd in breedbandinternet door de regels. En daarom wil hij er vanaf. Nu de FCC heeft gestemd voor het afschaffen van de regels, is daar een eerste stap toe genomen.

De regels zijn echter niet zomaar anders. De Amerikaanse bevolking heeft negentig dagen gehad om te reageren op het eerste voorstel. Die periode is nu voorbij. Het voorstel zou nu in theorie aangepast worden op basis van de input van de Amerikaanse bevolking, waarna er nogmaals gestemd wordt. Pas als er dan voor het plan gestemd is, worden de regels afgeschaft.

Wanneer er gestemd wordt, is nog niet bekend.