Nederlandse overheid investeert in veiliger internet: Versleutelingsprojecten ontvangen half miljoen euro

De Tweede Kamer heeft besloten om open projecten te steunen die zich richten op de versleuteling van verkeer op het internet. Het voorstel is door D66 geïntroduceerd omdat zij vonden dat overheden versleuteling juist moeten aanmoedigen, niet moeten verzwakken.

Daarom schenkt de Nederlandse overheid 500.000 euro aan opensourceprojecten op het gebied van versleuteling. Het voorstel is ontstaan door de aanslagen in Parijs: de overheid van het Verenigd Koninkrijk wil bijvoorbeeld bedrijven verbieden om versleuteling te gebruiken. Versleuteling zorgt er onder andere voor dat geheime diensten niet zomaar mee kunnen kijken bij gesprekken en ander internetverkeer.

Het voorstel is overigens niet heel erg duidelijk over welke projecten in aanmerking voor de gift. “Het ministerie van Economische Zaken moet, in samenspraak met deskundigen uit het veld, projecten selecteren die cruciaal zijn voor de internationale internet infrastructuur”, staat in het aangenomen amendement.

In het voorstel worden voorbeelden als OpenSSL, LibreSSL en PolarSSL genoemd: standaarden die verkeer versleutelen zodat informatie niet gelezen kan worden door mensen die op de verbinding meekijken. Dit soort projecten draaien vaak volledig op vrijwilligers en zouden daarom het geld naar alle waarschijnlijk goed kunnen gebruiken.