Apple News opent voortaan met voorpagina die redactie maakt

Apple News

Apple heeft gisteren een nieuwe versie van iOS uitgebracht waarin ook Apple News is bijgewerkt. De nieuws-app, die overigens ook met de update nog niet gelanceerd is in Nederland, opent met een voorpagina met het belangrijkste nieuws. Het bijzondere hieraan is dat niet algoritmes maar redacteuren de selectie maken.

Na de aankondiging van Apple News in juni zei Apple al dat er daadwerkelijk redacteurs zouden gaan werken aan de selecties binnen Apple News. Met de release in een aantal Engelstalige landen dit najaar was daar echter maar weinig van terug te vinden. De verschillende indexen van de app leken vooral te worden gevuld door algoritmes. Daar komt nu dus verandering in.

Volgens Re/code gaat de redactie van Apple News in de ochtend en de avond een voorpagina samenstellen. Daarmee lijkt Apple het ritme te volgen dat mensen gewend zijn van kranten.

Het actief inzetten van een redactie maakt de internationale uitrol van Apple News wel een stukje lastiger, omdat in elk land lokale redacteurs nodig zijn. Aan de andere kant is dat voor een groot bedrijf als Apple financieel natuurlijk geen probleem en kan de app ook altijd nog zonder redactionele keuzes worden aangeboden in een land.

Apple heeft trouwens ook een belangrijke wijziging toegevoegd aan de achterkant. Voortaan kan Apple News worden gekoppeld aan ComScore, een populaire statistiekendienst voor websites, om zo het bezoekersgedrag inzichtelijk te maken. Tot op heden hadden uitgevers zeer beperkt toegang tot statistieken van Apple News; dat zorgde voor wat kritiek.