Nederlandse overheid investeert 8 miljoen euro in supercomputers

De Nederlandse overheid gaat 8 miljoen euro extra in de organisatie SURF investeren. SURF geeft onder andere universiteiten toegang tot supercomputers, die gebruikt kunnen worden voor onderzoek. Het extra geld zal worden geïnvesteerd in de infrastructuur van SURF, die “cruciaal is voor de Nederlandse kenniseconomie en wetenschap”, aldus het instituut.

Minister Kamp van Economische Zaken had eerst voorgenomen om niet nog eens in SURF te investeren, meldt NU.nl. Volgens hem moest de volgende investering uit de privésector komen. Tijdens een debat koos het ministerie alsnog voor de investering. Dat is deels te danken aan Mei-Li Vos (PvdA) en Kees Verhoeven (D66), die een amendement hadden ingediend.

Het geld gaat naar de infrastructuur van het bedrijf, maar er zou ook een nieuwe supercomputer op de planning staan. In een persbericht schrijft SURF het volgende:

Op zeer korte termijn zijn dringende investeringen nodig voor een nieuwe generatie supercomputer en een nieuwe generatie netwerk. Met het toewijzen van dit geld kan SURF de eerste fase van het vervangingstraject starten.

De supercomputers van SURF houden zich bezig met meer dan alleen ICT-onderzoek. Zo worden ze ook gebruikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld ziektes, waarbij extra rekenkracht vereist is.