Nederlandse studenten ontwikkelen robot Somnox die je moet helpen slapen

Somnox

Wat doe je als je robotica studeert en last hebt van slaapproblemen? Je ontwikkelt een robot die je helpt bij het in slaap komen. Dat is exact wat Julian, Job, Stijn en Wouter, robotica-studenten aan de TU in Delft, deden met hun robot Somnox. Voordeel van hun oplossing is natuurlijk dat je er niet verslaafd aan kunt raken, wat wel het geval is bij slaappillen.

Somnox is een zachte robot die je kunt knuffelen. Binnenin zit een mechanisme dat de ademhaling van een mens moet simuleren. Je voelt het apparaat dus uitzetten en weer kleiner worden, net als je eigen borstkast. Volgens de makers zelf val je snel in slaap als je de robot tegen je aan houdt en de ademhaling van het apparaat voelt. Het zou je helpen ontspannen.

Crowdfunding

Het apparaat is al uitvoerig getest door diverse mensen, die allemaal positief waren. De jongens besloten dan ook hun eigen bedrijf op te starten. De robot is inmiddels al een aantal jaren in ontwikkeling, maar wordt nu beschikbaar voor een groter publiek.

Via een crowdfunding-campagne wil het bedrijf geld ophalen voor de productiekosten. En dat is ruimschoots gelukt: op het moment van schrijven hebben de jongens al 127.661 euro opgehaald. Hun streefbedrag was 100.000 euro. De Somnox kun je er nog kopen vanaf 399 euro.