Nederlandse studenten ontwikkelen armband die verkrachters afschrikt

De Nederlandse startup Pearltect heeft vrijdag de Philips Innovation Award 2015 gewonnen. De jonge ondernemers kregen de prijs en een geldbedrag van 50.000 euro voor een armband die de drager beschermt tegen seksueel geweld.

Seksueel geweld is een wereldwijd probleem. Natuurlijk kennen we allemaal de verhalen over verkrachtingen in India, maar ook in ons eigen land krijgen vrouwen regelmatig te maken met geweld. De slimme armband van een groep Nederlandse studenten moet daar een eind aan gaan maken.

De Pearltect oogt voor een leek als een trendy armband die je ook in normale winkels tegen zou kunnen komen, maar is natuurlijk veel meer dan dat. In eerste instantie dient de armband namelijk om aanranders weg te jagen. Als je de Pearltect activeert, verspreidt de armband namelijk een enorme stank.

Daarnaast wordt er ook een spray op de belager gespoten. Deze onzichtbare spray licht op onder een UV-lamp en is bijna niet van je kleding of huid te krijgen, zodat de dader ook maanden later nog opgespoord kan worden. Dat moet het voor de politie een stuk eenvoudiger maken om verdachten aan te houden.