Nederlandse VR-bioscoop gaat door het land touren

Wellicht worden ooit alle films in virtual reality opgenomen, maar op het moment is het nog een nichemarkt. Dat maakt het juist zo bijzonder dat de eerste virtual reality-bioscoop van Europa de deuren opent in Amsterdam. De pop-up-bioscoop zal de komende weken het land door reizen.

We schreven begin oktober al eens over de Amsterdamse VR-bioscoop, toen deze voor het eerst werd aangekondigd. Inmiddels zijn alle kaartjes voor het evenement alweer uitverkocht, maar het is nog mogelijk om tickets voor andere steden te bestellen. De initiatiefnemers willen door het land touren, en daarom gaat de VR-bioscoop in november naar Groningen, Den Haag, Rotterdam, Maastricht, Utrecht en Eindhoven.

In de VR-bioscoop worden verscheidene films en documentaires getoond, waaronder een film waarin de band U2 wordt gevolgd. Een kaartje kost €12,50.

Het initiatief is leuk, maar een permanente bioscoop is het niet. De bedenkers hebben slechts een aantal evenementen gepland, zonder concrete plannen om een vaste bioscoop te beginnen. Je kunt je daardoor afvragen: hoe lang zal het duren tot bijvoorbeeld Pathé met VR-brillen aan de slag gaat?

Steeds meer bedrijven bereiden zich voor op de komst van virtual reality. Zo kocht Facebook brilmaker Oculus Rift en wil Google video’s op Youtube gaan tonen.