Neil deGrasse Tyson: ‘Andere werelden hebben net zoveel van ons te vrezen als wij van hen’

Neil Degrasse Tyson, aliens

We hebben het er tegenwoordig veel over: leven op andere planeten. Vooralsnog hebben we dat niet gevonden, maar dat kan natuurlijk wel gebeuren. En als we sci-fi-films moeten geloven, kan het zomaar zo zijn dat eventuele aliens onze planeet proberen in te nemen. Maar volgens Neil deGrasse Tyson hebben zij net zoveel van ons te vrezen als wij van hen, aldus Quartz.

Tijdens een toespraak zei astrofysicus Tyson dat onze fascinatie met buitenaardse invasies vooral te maken heeft met het gedrag van de mensheid in het verleden, en veel minder met daadwerkelijke angst voor aanvallers van andere planeten. “Al die angst voor aliens komt niet van daadwerkelijke kennis over aliens, maar van kennis over mensen.”

Aan de andere kant staat dat de mensheid een grote geschiedenis heeft met het starten van koloniën. “Er is geen grotere spiegel van ons gedrag dan al deze films die gaan over aliens die naar de aarde komen”, aldus Tyson.

Technologie

Daarentegen biedt dit ook een beetje hoop, mocht je je echt zorgen maken. “Als aliens naar ons toekomen, kunnen ze maar beter technologie hebben”, stelt Tyson. Je kunt je bovendien afvragen of wij niet andere planeten en soorten aan zouden vallen als we daar de technologische mogelijkheden voor hadden. Het verleden vertelt ons immers dat dat geen vreemd gedrag zou zijn.